Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) május 6-án Ljubljanában döntött arról, hogy a magyar pályázat nyeri el a 2027-ben megrendezésre kerülő Európai Egyetemek Evezős Bajnokságát (EEB).

 

A pályázatot 2024 februárjában készítette el és adta be közösen a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS), az Óbudai Egyetem (ÓE) és Magyar Evezős Szövetség (MESZ) az EUSA-nak.

 

A pályázat értelmében az Evezős EEB Sukorón kerül megrendezésre az előzetes tervek szerint 2027. július 11-14. között. A szervezési munkában a MEFS mellett több partnerszervezet is részt vesz: az Óbudai Egyetem, a Magyar Evezős Szövetség, a Nemzeti Sportügynökség, valamint az érintett önkormányzatok.

 

A pályázatot ajánlásával támogatta Dr. Schmidt Ádám a HM sportért felelős államtitkár, Cseh Ottó a Magyar Evezős Szövetség elnöke, Dr. habil. Kovács Levente az Óbudai Egyetem rektora, Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos a MEFS elnöke és Juhász Péter a MEFS főtitkára, továbbá Hegyi Mészáros Gyöngyi Éva Sukoró polgármestere is.

A MEFS elkötelezett amellett, hogy az EUSA követelményeinek megfelelően rendszeresen, a lehető legmagasabb színvonalon rendezzen nemzetközi egyetemi sporteseményeket.  

Eddig megrendezett Európai Egyetemek Bajnokságai:

Karate EEB 2013. július 19-21, Budapest/Budaörs
7-es Rögbi EEB 2015. július 22-25 Gödöllő
Kosárlabda EEB 2017. július 16-23, Miskolc
Sakk és Bridzs EEB 2019. július 24-28, Budapest
Tollaslabda EEB 2023. július 13-19, Miskolc
Vízilabda EEB 2023. július 13-19, Miskolc
3×3 Kosárlabda EEB 2023. július 15-19, Debrecen

 

Megvalósítandó, elnyert pályázatok:

Röplabda EEB 2025. július 4-11, Budapest
Evezős EEB 2027. Sukoró (tervezett időpont) július 11-14

 A 2027-es Evezős Európai Egyetemek Bajnokságának megrendezése jelentősen hozzájárulna a jövőbeni nemzetközi evezősversenyek magyarországi rendezéséhez, valamint a hazai egyetemi sport fejlesztéséhez, ami egy olyan fejlődő terület, amit érdemes bevonni a nemzetközi sportéletbe.

 

Magyarországon rendezett jelentős nemzetközi evezős versenyek: 

1989 Junior Evezős Világbajnokság– Szeged
2010 Egyetemi Evezős Világbajnokság – Szeged
2015 Evezős Ifjúsági Kupa – Szeged
2019 Olimpiai Reménységek Regattája – Sukoró
2019 Evezős Masters Világbajnokság  – Sukoró
2023 Olimpiai Reménységek Regattája – Szeged
2024 Evezős Európa-bajnokság, Európa olimpiai és paralimpiai kvalifikációs regatta  – Szeged

 

A 2027-es Evezős EEB-nek a Velencei-tónál lévő Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia újonnan épült létesítményei adnak otthont. A rendezvény nemcsak lendületet ad a régió evezőssport-fejlesztésének, de szakmailag támogatja az Akadémia munkáját. Magyarországon ugyan népszerű sport az evezés, de szeretnénk még ismertebbé tenni a régióban. Hiszünk abban, hogy a sportág ismertsége erősödni fog az EEB utáni szakaszban segítve a Magyar Evezős Szövetséget a tehetséges fiatal sportolók toborzásában. A verseny megrendezésének további előnye a hazai és nemzetközi egyetemi sportág további fejlődésének ösztönzése, és a sikeres lebonyolítás lehetővé teszi azt, hogy a jövőben más egyetemi versenyek szervezését is el tudjuk nyerni. Erősíti továbbá a minőségi sportolást és a minőségi oktatást az egyetemeken, és segíti a tehetségek megtartását, arra ösztönözve a hallgatókat, hogy tanulmányaik során ne adják fel a sportot.  A versenyre egész Európából érkeznek majd egyetemisták, akik ezáltal megismerik hazánkat és a régiót is. Célunk egy olyan arculat kialakítása, amely elősegíti a szervezők, a rendező város és felsőoktatási intézményeinek elismertségét, jó hírnevének növelését.

 

További hírek